pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Zupa cukiniowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna zupa z cukinii. W wersji dla wprawionych na ostro, dla dzieci bardziej łagodna. Podana z makaronem. Pycha.

Zupa cukiniowa z makaronem

Składniki:

Zupa cukiniowa z makaronem

 

  • 1/2 dużej cukinii lub 3 mniejsze
  • 4 marchewki
  • 3 porcje rosołowe
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • pęczek koperku
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1/4 opakowania makaronu świderki

 

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowa z makaronem
Porcje rosołowe zalewamy woda i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Marchewki myjemy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy do mięsnego wywaru i gotujemy aż będą na pół miękkie. Cukinię myjemy, wydrążamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z wody wyjmujemy porcje rosołowe, wrzucamy cukinię i gotujemy aż będzie bardzo miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Blendujemy całość. Teraz możemy zupę podzielić na dwie części do jednej dorzucając posiekane pepperoni (bez pestek) i znowu blendując. Koperek siekamy i dorzucamy do zupy. Oddzielnie gotujemy makaron. Po ostudzeniu dorzucamy go do zupy. Danie można serwować z grzanką.