Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gęsta od warzyw zupa z cukinią i smażonym makaronem ryżowym.

Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem

 

  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • olej do smażenia makaronu
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 2 duże pieczarki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem. Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do cebuli. Smażyć razem ok. 2-3 minuty. Pietruszkę i marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cukinie obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa dodać do cebuli z pieczarkami i smażyć chwilę razem. Wlać bulion i dodać pomidory razem z zalewą. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać wszystkie podane przyprawy i bazylię,doprawić do smaku solą. W garnku mocno rozgrzać dość dużo oleju. Na rozgrzany olej wrzucić surowy makaron ryżowy i krótko smażyć. Jak makaron napęcznieje, odcedzić go i odsączyć na papierowym ręczniku. Ja smażyłam makaron we frytkownicy. Do bulionówek nalać porcje zupy. Na wierzchu każdej porcji ułożyć po trochu usmażonego makaronu.
Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oliwie.
Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem
Obrane i pokrojone warzywa dodane do cebuli z pieczarkami.
Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem
Pomidory razem z zalewą dodane do podsmażonych warzyw.
Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem
Usmażony w głębokim oleju i odsączony makaron ryżowy.