Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zupa cukiniowa z soczewicą i czosnkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

gęsta, pożywna zupa - na obiad albo gorącą kolację

Zupa cukiniowa z soczewicą i czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa cukiniowa z soczewicą i czosnkiem

 

  • 1 duża marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1/2 niedużej żółtej cukinii
  • 1/2 niedużej zielonej cukinii
  • ok. 600 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowa z soczewicą i czosnkiem
cebulę obrałam, pokroiłam drobno. Marchewkę oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej. Cukinie umyłam - nie obierałam i nie usuwałam środków bo były młode - pokroiłam w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekałam.Zagotowałam bulion z kurczaka, wrzuciłam opłukaną soczewicę i gotowałam ok. 15 minut. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam na nim cebulę. Dorzuciłam też marchewkę i podsmażyłam razem przez chwilę żeby zaczęła się lekko rumienić - przełożyłam do garnka z soczewicą - gotowałam razem 5 minut. Dorzuciłam cukinie i czosnek i gotowałam następne 5 minut - nie więcej żeby cukinia się nie rozgotowała. Po zdjęciu garnka z ognia dodałam koperek. Zjadłam ze zrumienionymi w piekarniku kromkami chleba.
Zupa cukiniowa z soczewicą i czosnkiem
marchewkę starłam na tarce a obraną cebulę posiekałam
Zupa cukiniowa z soczewicą i czosnkiem
cukinie pokroiłam w niedużą kostkę i posiekałam czosnek