IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zupa czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszna, aromatyczna zupa

Zupa czosnkowa

Składniki:

Zupa czosnkowa

 

  • 500 ml wody
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 5 dkg korzenia selera
  • 1 porcja rosołowa z kurczaka (korpus)
  • 1 kostka bulionowa Bulion Cielęcy
  • biały mielony pieprz do smaku
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka oleju ryżowego

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowa
Z porcji rosołowej i warzyw (oprócz czosnku) gotujemy bulion. Przecedzamy go, warzywa odkładamy (możemy je wykorzystać do zrobienia sałatki jarzynowej), korpus wyrzucamy (lub dajemy psu). Do bulionu dodajemy kostkę rosołową i pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Gotujemy przez 2 minuty. Można ewentualnie doprawić ją białym pieprzem do smaku.
Kromki chleba kroimy w kostki i smażymy je za złoty kolor na oleju ryżowym.
Zupę podajemy z grzankami.