Ewa Mierzejewska

Ewa Mierzejewska

Kucharz
[Przepisów: 14]

zupa czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dusimy skrojony czosnek na maśle, miksujemy go z małą ilością bulionu, wlewamu resztę bulionu podprawiamy zasmażka ze śmietanką.

zupa czosnkowa

Składniki:

zupa czosnkowa

 

  • 3 głowki czosnku
  • 1słodka smietanka (12%)- 25 ml
  • wywar z kości lub gdy idziemy na łatwiznę 2 kostki bulionu (cielęcy najlepszy)
  • jarzynka (jak do rosołu), gdy robimy wywar z kości (a nie z kostek)
  • kopiata łyżka masła ghee (uzywam masła sklarowanego wcześniej-przepis klarowania w internecie)
  • łyżka mąki tortowej.

 

Sposób przygotowania:

zupa czosnkowa
Kroimy obrany czosnek na dość drobno. Dusimy go na maśle ghee (1/2 kopiatej łyżki). Gotujemy wywar z kości, mięsa lub sporządzamy bulion z kostek rosołowych (najlepiej cielęcych). Dolewamy do uduszonego czosnku szklankę tego bulionu następnie miksujemy wszystko dokładnie mikserem do uzyskania kremu. Wlewamy resztę bulionu do zmiksowanej części. Teraz sporządzamy zasmażkę na drugiej połowie łyżki masła ghee. Najpierw na patelnię teflonową wsypujemy łyżkę mąki tortowej i rozgrzewamy ją dopóki nie nabierze lekko żółtego koloru następnie dodajemy masło mieszając intensywnie. Tak robiona zasmażka nie chłonie wiele tłuszczu. Po ok.2 min mieszania wlewamy słodką śmietankę intensywnie mieszając. Następnie miksujemy wszystko znów mikserem (nie zrobią się żadne kluski) i zupa gotowa