pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Zupa dyniowa z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna zupa z dyni i kaszy manny. Gotowana z niewielką ilością przypraw na chudym i łagodnym rosole jest doskonała dla małych dzieci.

Zupa dyniowa z kaszą manną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa dyniowa z kaszą manną

 

  • 0,5-0,75 kg obranej dyni
  • 1,5-2 l delikatnego wywaru warzywnego lub z piersi indyka czy piersi z kurczaka
  • klika łyżek kaszy manny
  • przyprawy

 

  • Do dekoracji:
  • ugotowana marchewka
  • pierś z indyka lub kurczaka

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z kaszą manną
Dynie kroimy na małe kawałki np. w kostkę lub ścieramy na tarce do garnka. Zalewamy wodą i rozgotowujemy. Jeżeli się nie rozpłynęła to można grudki zmiksować. Rozgotowaną dynię zalewamy wywarem i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy i kaszę mannę do zagęszczenia zupy. Pierś z indyka/kurczaka, marchewkę z wywaru można pokroić w kawałki i dodać do zupy
Zupa dyniowa z kaszą manną
Dynię należy pokroić w na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce.
Zupa dyniowa z kaszą manną
Dynie zalać wodą i rozgotować, następnie zalać delikatnym rosołem
Zupa dyniowa z kaszą manną
Zupę dyniową można przyprawić wg swojego smaku i zagęścić kaszą manną.