Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa pokoleniowa
Fasolę moczymy w zimnej wodzie na noc. Następnego dnia gotujemy fasolę do miękkości tak, żeby można było przetrzeć ją przez sito. Przecieramy połowę ugotowanej fasoli, a reszta pozostaje w całości. Warzywa po ugotowaniu do miękkości również przecieramy(przecieramy na oczkach cedzakowych, warzywa gotujemy osobno). Wywar przetartej fasoli łączymy z przetartymi warzywami. KLUSKI: Wsypujemy do miski 2 szklanki mąki(obojętnie jakiej, mąka musi nadawać się do wyrobienia makaronu), dodajemy jajko i szczyptę soli, wyrabiamy ciasto na kluski. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości 4-5 cm, następnie kroimy w trapezy. Wielkość trapezów wg uznania. Makaron dodajemy do przyrządzonego wywaru, gotujemy ok.4 minut, dodajemy 2 łyżki oleju(lub masła), pieprz, sól, całość doprawić wg uznania. S M A C Z N E G O ! ! !