Szyman.

Szyman.

Kucharz
[Przepisów: 15]

Zupa fasolowa pokoleniowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to zupa fasolowa, która przechodzi z pokolenia na pokolenie, dlatego nosi nazwę pokoleniowa. Zupa bezmięsna.

Zupa fasolowa pokoleniowa

Składniki:

Zupa fasolowa pokoleniowa

 

  • 80 dag fasoli jaś
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1/2 średniego korzenia selera
  • 2 ziemniaki
  • pęczek zielonej pietruszki
  • ok.4 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz i sól
  • kluski własnej roboty:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa pokoleniowa
Fasolę moczymy w zimnej wodzie na noc. Następnego dnia gotujemy fasolę do miękkości tak, żeby można było przetrzeć ją przez sito. Przecieramy połowę ugotowanej fasoli, a reszta pozostaje w całości. Warzywa po ugotowaniu do miękkości również przecieramy(przecieramy na oczkach cedzakowych, warzywa gotujemy osobno). Wywar przetartej fasoli łączymy z przetartymi warzywami. KLUSKI: Wsypujemy do miski 2 szklanki mąki(obojętnie jakiej, mąka musi nadawać się do wyrobienia makaronu), dodajemy jajko i szczyptę soli, wyrabiamy ciasto na kluski. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości 4-5 cm, następnie kroimy w trapezy. Wielkość trapezów wg uznania. Makaron dodajemy do przyrządzonego wywaru, gotujemy ok.4 minut, dodajemy 2 łyżki oleju(lub masła), pieprz, sól, całość doprawić wg uznania. S M A C Z N E G O ! ! !

Tagi:

fasola