monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Moja zupa fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Oto moja propozycja zupy fasolowej- z odrobina mojej fasolki po bretońsku( gdy mi trochę zostanie zawsze tak ją zużywam)

Moja zupa fasolowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moja zupa fasolowa

 

  • ok. 0,5 l wywaru mięsnego (ja miałam po gotowaniu karkówki)
  • 2 litry wody
  • 1 1/4 szklanki fasoli białej
  • 3 duże ziemniaki
  • 1,5 dużej marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10cm pora (biała część)+ze 2 zielone liście
  • 25 dag kiełbasy cienkiej(ja miałam podwawelską)
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 0,5l fasolki po bretońsku( nie jest konieczne)

 

 

Sposób przygotowania:

Moja zupa fasolowa
Fasolę przepłukać na sicie, zalać w misce zimną wodą i odstawić na całą noc. Na drugi dzień wywar mięsny przelać do dużego garnka uzupełnić zimną wodą i zagotować. Dodać przecedzoną fasole i zagotować. Warzywa obrać i pokroić. Ziemniaki w kostkę, pietruszkę i marchew w półplasterki a por pozostawić w całości. Gdy fasola będzie na wpół miękka dodać do niej warzywa, pogotować razem około 15-20 minut i dodać fasolkę po bretońsku. Wyjąć pora i wyrzucić.  Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w mała kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim kiełbasę. Gdy kiełbasa będzie się smażyć cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Kiełbasę zdjąć z patelni łyżka cedzakową i włożyć na zupy, a na pozostałym tłuszczu zezłocić cebulę. Również zdjąć z patelni łyżka cedzakową i dodać do zupy, zamieszać i ponownie zagotować. W rękach rozetrzeć bazylię i dodać do garnka.  Zupa jest gotowa gdy fasola jest całkowicie miękka. Podawać gorącą z chlebem. ( jeśli ktoś lubi gęste zupy można zrobić zasmażkę, my wolimy rzadsze więc nie robię) Smacznego!
Moja zupa fasolowa
Warzywa pokroić w kostkę i półplasterki a por zostawić w całości
Moja zupa fasolowa
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w kostkę zesamażyć
Moja zupa fasolowa
Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w kostkę zesamażyć