angelusia

angelusia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Zupa francuska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Taka troszkę inna zupa... Można do niej dodać pulpety, wtedy smakuje jeszcze lepiej...

Zupa francuska

Składniki:

Zupa francuska

 

  • kilogram mięsa wołowego
  • 50 dag mięsa z kurczaka
  • porcja włoszczyzny z kapustą włoską
  • 2 szt cebuli
  • szklanka niepełna groszku konserwowego z puszki
  • niecała szklanka ryżu
  • 3 łyżki parmezanu
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • listko laurowe
  • 3 ziarenka ziela ang.
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa francuska
Włoszczyznę obrać i opłukać. Kurę oraz mięso wołowe wraz z włoszczyzną(bez kapusty) włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody. Zagotować zmniejszyć ogień. Cebulę obrać, przekroić na pół przypiec na suchej patelni wraz z liściem , zielem solą i pieprzem. Dodać do rosołu. Gotować ok 2 godziny na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać kapustę. Groszek krótko obgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować na sypko. Podawać w bulionówkach. Do każdej porcji włożyć po łyżce groszku i ryżu, posypać natką pietruszki. Osobno podać parmezan.