Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Zupa grochowa z kiełbasą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Grochowa zupa podawana z kiełbasą i boczkiem.

Zupa grochowa z kiełbasą i boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa grochowa z kiełbasą i boczkiem

 

  • 1/2 połówek żółtego grochu
  • 3,5 litra wody
  • 40 dkg kielbasy podwawelskiej
  • 10 dkg boczku
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z kiełbasą i boczkiem
Połówki grochu zalać wodą i odstawic na noc. Na drugi dzień groch zagotować razem z solą, pieprzem, majerankiem i listkami laurowymi. Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Boczek przełożyć do gotującego się grochu, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę; też przełożyc ją do zupy. Na koniec podsmażyć pokrojoną w kostke kiełbasę i dodać ją do reszty. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach i dodać do zupy, wszystko gotować do miękkości. Z oleju i mąki zrobić zasmażkę i na koniec zagęścić zupę. Zagotować ją i doprawic do smaku. Podawać z grzankami lub pieczywem.
Zupa grochowa z kiełbasą i boczkiem
Zupę grochową zagęścić zasmażką zrobioną z oleju i mąki.
Zupa grochowa z kiełbasą i boczkiem
Cebulę, boczek i kiełbasę przesmażyć i dodać do zupy.

Tagi:

kielbasa groch