Sposób przygotowania:
Grochówka z kiełbaską
Groch łuskany zalać wodą i moczyć 12 godzin (wodę z moczenia grochu wylewam i płuczę groch, usuwa się puryny szkodliwe przy kwasie moczowym). Wodę wylać i z 1 raz przepłukać groch.
Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę (rozdrobniona włoszczyzna w rozdrabniaczu dobry sposób na jej zjedzenie w zupie. Zagotować, zebrać łyżką pianę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec.
Dodać groch, kostki rosołowe, gotować z 35 minut.
Na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać kiełbasę obraną z flaka pokrojoną w kostkę i zrumienić.
Kiełbasę dodać do zupy, zagotować.
Wsypać majeranek, pieprz mielony, z praski przeciśnięte ząbki czosnku i gotować z 3 minuty. Zdjąć garnek z ognia.
Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę (rozdrobniona włoszczyzna w rozdrabniaczu dobry sposób na jej zjedzenie w zupie. Zagotować, zebrać łyżką pianę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec.
Dodać groch, kostki rosołowe, gotować z 35 minut.
Na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać kiełbasę obraną z flaka pokrojoną w kostkę i zrumienić.
Kiełbasę dodać do zupy, zagotować.
Wsypać majeranek, pieprz mielony, z praski przeciśnięte ząbki czosnku i gotować z 3 minuty. Zdjąć garnek z ognia.
Pan Zmieszany
Kiełbasa i boczek do grochówki to absolutny must have:p