ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Grochówka z kiełbaską

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza grochówka z kiełbaską.Jest aromatyczna, sycąca i pożywna. Najlepiej smakuje ugotowana wieczorem i na następny dzień do jedzenia.

Grochówka z kiełbaską Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Grochówka z kiełbaską

 

  • groch łuskany 400 gram opakowanie,
  • włoszczyzna rozdrobniona 1/2 pęczka,
  • ziemniaki 8 sztuk średnie,
  • woda 4 litry,
  • kostka wołowa 3 sztuki,
  • liście laurowe 3 sztuki,
  • ziele angielskie 5 sztuk,
  • jałowiec ziarna 6 sztuk,
  • pieprz mielony,
  • kiełbasa śląska 6 sztuk,
  • cebula 1 sztuka,
  • smalec 1/4 kostki,
  • czosnek 4 ząbki,
  • majeranek 3 łyżki
  • przyprawa w płynie do smaku na talerzu

Sposób przygotowania:

Grochówka z kiełbaską
Groch łuskany zalać wodą i moczyć 12 godzin (wodę z moczenia grochu wylewam i płuczę groch, usuwa się puryny szkodliwe przy kwasie moczowym). Wodę wylać i z 1 raz przepłukać groch.

Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę (rozdrobniona włoszczyzna w rozdrabniaczu dobry sposób na jej zjedzenie w zupie. Zagotować, zebrać łyżką pianę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec.

Dodać groch, kostki rosołowe, gotować z 35 minut.

Na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać kiełbasę obraną z flaka pokrojoną w kostkę i zrumienić.

Kiełbasę dodać do zupy, zagotować.

Wsypać majeranek, pieprz mielony, z praski przeciśnięte ząbki czosnku i gotować z 3 minuty. Zdjąć garnek z ognia.
Grochówka z kiełbaską
Rozdrobniona włoszczyzna w rozdrabniaczy dobry sposób na jej zjedzenie w zupie.
Grochówka z kiełbaską
Wodę z moczenia grochu wylewam i płuczę groch, usuwa się puryny szkopdliwe przy kwasie moczowym.
Grochówka z kiełbaską
Smalec doskonale okrasi grochówkę, nie potrzeba nic więcej.
Grochówka z kiełbaską
Kiełbase obieram z flaka i dopiero smażę.
Grochówka z kiełbaską
Grochówka z kiełbaską