Sposób przygotowania:
Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochemprzygotowanie kapusty
Kapustę włożyć do garnka, dodać gałązkę suchego kopru, zalać wodą i ugotować. Kapustę odcedzić i wyjąć koper.
przygotowanie grochu
Groch opłukać, zalać wodą ( równo z grochem ) , posolić i gotować na małym ogniu aż woda wyparuje.
przygotowanie grzybów
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Grzyby pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, sól i pieprz do smaku i usmażyć. Do cebuli dodać grzyby i jeszcze smażyć aż woda odparuje.
przygotowanie omasty
Cebule obrać z łupinek i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na złoto.
przygotowanie farszu
Do ugotowanej i odciśniętej kapusty dodać grzyby, groch, sól, pieprz do smaku i wymieszać.
przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać na stolnicę lub blat. Do mąki dodać rozbełtane jajko i wlewać pomału gorącą wodę. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ogrzaną miską i zostawić na 20 minut żeby odpoczęło.
przygotowanie pierogów
Ciasto partiami wałkować na cienkie placki. Szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku układać farsz.
przygotowanie pierogów cd
Pierogi zlepić. w szerokim garnku zagotować wodę i posolić. Do wrzątku partiami wrzucać pierogi i gotować około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
przygotowanie pierogów cd
Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerze i okrasić cebulką zrumienioną na maśle. Smacznego!