eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam wigilijne pierogi z kapustą kiszoną, suszonymi podgrzybkami i grochem. .Pierogi okrasiłam cebulką przesmażoną na maśle.

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem

Składniki:

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem

farsz

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 400 g podgrzybków - mogą być mrożone
  • 250 g grochu łuskanego
  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gałązka suchego kopru - niekoniecznie

ciasto na pierogi

omasta

Sposób przygotowania:

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem

przygotowanie kapusty

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem
Kapustę ugotować razem z gałązką suchego kopru.

Kapustę włożyć do garnka, dodać gałązkę suchego kopru, zalać wodą i ugotować. Kapustę odcedzić i wyjąć koper.

przygotowanie grochu

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem
Groch ugotować do miękkości na małym ogniu.

Groch opłukać, zalać wodą ( równo z grochem ) , posolić i gotować na małym ogniu aż woda wyparuje.

przygotowanie grzybów

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem
Cebulę i grzyby usmażyć na maśle doprawić solą i pieprzem.

Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Grzyby pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, sól i pieprz do smaku i usmażyć. Do cebuli dodać grzyby i jeszcze smażyć aż woda odparuje.

przygotowanie omasty

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem
Usmażyć na maśle na złoto cebulę oprószoną solą i pieprzem.

Cebule obrać z łupinek i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na złoto.

przygotowanie farszu

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem

Do ugotowanej i odciśniętej kapusty dodać grzyby, groch, sól, pieprz do smaku i wymieszać.

przygotowanie ciasta

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem

Mąkę przesiać na stolnicę lub blat. Do mąki dodać rozbełtane jajko i wlewać pomału gorącą wodę. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ogrzaną miską i zostawić na 20 minut żeby odpoczęło.

przygotowanie pierogów

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem

Ciasto partiami wałkować na cienkie placki. Szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku układać farsz.

przygotowanie pierogów cd

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem

Pierogi zlepić. w szerokim garnku zagotować wodę i posolić. Do wrzątku partiami wrzucać pierogi i gotować około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

przygotowanie pierogów cd

Pierogi Eli z kapustą grzybami i grochem

Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerze i okrasić cebulką zrumienioną na maśle. Smacznego!