BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kapusta z grochem i podsmażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam smaczną kapustę z grochem oraz podsmażaną cebulką ,którą serwujemy na wigilijny stół. Jest to tradycyjna kapusta którą przygotowywała moja babcia i mama, a teraz przygotowują ją ja.

Kapusta z grochem i podsmażoną cebulką

Składniki:

Kapusta z grochem i podsmażoną cebulką

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem i podsmażoną cebulką
Groch namoczyć na noc w letniej wodzie.

Następnego dnia ugotować go w wodzie w której się moczył do miękkości, nie rozgotować.

Kapustę opłukać (jeżeli jest zbyt kwaśna ) i drobno pokroić.

Zalać wodą , dodać przyprawy i gotować w odkrytym garnku około 30 minut do miękkości, odcedzić, połączyć z ugotowanym grochem.

Cebulę obrać podsmażyć na maśle do zeszklenia.

Podsmażoną cebulkę dodać do kapusty z grochem i wymieszać.