Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1428]

Zupa grochowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna i sycąca zupa grochowa. Domownicy wolą grochówkę z ziemniakami, natomiast ja przepadam za kluchami, więc jest zupka z makaronem.

Zupa grochowa z makaronem

Składniki:

Zupa grochowa z makaronem

 

  • groch łuskany - 30 dag
  • boczek wędzony - 20 dag
  • makaron świderki - 250 g
  • kości od schabu -500 g
  • woda - 3 litry
  • sól i pieprz
  • listek laurowy
  • majeranek
  • cebula - 1 szt
  • marchewka - 1 szt
  • seler - 1 mały kawałek
  • pietruszka - 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z makaronem
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Groch umyć, dodać do wywaru, razem z warzywami gotować do miękkości grochu. Cebulę obrać, pokroić z boczkiem w kostkę,. Boczek i cebulę przesmażyć na tłuszczu , dodać do wywaru, razem z przyprawami. Gdy zupa jest już gotowa, wsypać makaron, gotować do miękkości makaronu. Doprawić zupę do smaku, solą i pieprzem. Smacznego !