tedy707

tedy707

Kucharz
[Przepisów: 7]

Zupa grzybowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Szybka, smaczna, lekkostrawna na pierwsze danie.

Zupa grzybowa

Składniki:

Zupa grzybowa

 

  • Suszone grzyby – 50g (lub 200g świeżych)
  • Wywar z mięsa – 1000g
  • Śmietana – 100g
  • Cebula – 100g
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól.

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa
Namoczone dzień wcześniej grzyby (w szklance przegotowanej wody) kroimy w paski. Kilka mniejszych kapeluszy pozostawiamy w całości. Gotujemy je aż zmiękną. W trakcie gotowania dodajemy wcześniej przygotowany wywar z mięsa oraz ziele angielskie, liść laurowy (wszystko wg. uznania i gustu). Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka przyprawy i nie pokrojone kapelusze. Resztę miksujemy, dodajemy śmietanę i sól do smaku. Zupę nalaną do talerza przystrajamy kapeluszami i pokrojoną natką pietruszki. *100g zupy zawiera: 1g białka, 3g tłuszczu, 1g węglowodanów, 35Kcal