petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Zupa grzybowa na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis dostałam od mojej babci, która dostała go od sąsiadki.

Zupa grzybowa na mleku

Składniki:

Zupa grzybowa na mleku

 

  • śmietanki, 50 dag borowików lub pieczarek, 1 dag masła, 1 dag maki, 1 marchew, 1 cebula, sól

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa na mleku
Grzyby oczyścić, bardzo starannie umyć i drobno posiekać. Dusić pod przykryciem w rondlu razem z umytą, oczyszczoną i pokrajaną na pół marchewką i cebulą przez około 30 min. Następnie wlać szklankę wody i zagotować. Przygotować z masła i mąki jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją w połowie gorącego mleka i zagotować. Dodać duszone grzyby i całość gotować 15 min. Wlać resztę mleka oraz śmietanki, posolić.