Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z papryką gotowana z białym winem
Wszystkie warzywa umyć, oczyścić. Marchewki i pietruszki obrać lub oskrobać, pietruszki i połowę marchewek pokroić na plasterki, drugą połowę pozostawić w całości. Obrany seler pokroić w kostkę. Warzywa te wrzucić do zimnej wody, do której dodać również liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca, i całość gotować na wolnym ogniu.
W międzyczasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju, 50 g masła i wrzucić posiekaną cebulę oraz sparzony, opłukany i poszatkowany por. Pieczarki pokroić w kostkę i dodać do pora i cebuli. Posolić i dusić pod przykryciem do miękkości.
Następnie do gotującej się marchewki i pozostałych składników, dodać pokrojoną na małe kawałki paprykę oraz wszystkie mrożone grzyby.
Gdy cebula, por i pieczarki zmiękną, dodać je wówczas do marchewki i innych warzyw. Całość wymieszać, wlać wino, wsypać lubczyk, tymianek, opłukany i posiekany koperek, natkę pietruszki i natkę selera, sos sojowy, rozmaryn, kocankę, sól i pieprz, dodać też serek śmietankowy. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
W tym czasie na patelnię, w której dusiła się cebula, wsypać paprykę wędzoną i curry, lekko rozgrzać, uważając, by się nie przypaliło, po czym wlać odrobinę oleju i 50 masła, wymieszać, dodać 100 mleka, wymieszać i tak rozgrzane wlać do zupy. Gotować wolno jeszcze przez ok. 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
Można podawać z kleksem śmietany, świeżym koperkiem lub gotowanym na twardo jajkiem. Wedle upodobań, można też podawać z makaronem bądź kuskusem.
W międzyczasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju, 50 g masła i wrzucić posiekaną cebulę oraz sparzony, opłukany i poszatkowany por. Pieczarki pokroić w kostkę i dodać do pora i cebuli. Posolić i dusić pod przykryciem do miękkości.
Następnie do gotującej się marchewki i pozostałych składników, dodać pokrojoną na małe kawałki paprykę oraz wszystkie mrożone grzyby.
Gdy cebula, por i pieczarki zmiękną, dodać je wówczas do marchewki i innych warzyw. Całość wymieszać, wlać wino, wsypać lubczyk, tymianek, opłukany i posiekany koperek, natkę pietruszki i natkę selera, sos sojowy, rozmaryn, kocankę, sól i pieprz, dodać też serek śmietankowy. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę.
W tym czasie na patelnię, w której dusiła się cebula, wsypać paprykę wędzoną i curry, lekko rozgrzać, uważając, by się nie przypaliło, po czym wlać odrobinę oleju i 50 masła, wymieszać, dodać 100 mleka, wymieszać i tak rozgrzane wlać do zupy. Gotować wolno jeszcze przez ok. 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
Można podawać z kleksem śmietany, świeżym koperkiem lub gotowanym na twardo jajkiem. Wedle upodobań, można też podawać z makaronem bądź kuskusem.