karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Zupa grzybowa z papryką gotowana z białym winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bajecznie pachnąca, esencjonalna zupa z grzybami leśnymi z odrobiną czerwonej papryki i nutą białego owocowego wina. Szczerze polecam.

Zupa grzybowa z papryką gotowana z białym winem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zupa grzybowa z papryką gotowana z białym winem

 

  • 1 opakowanie mrożonych grzybów leśnych
  • 1 opakowanie mrożonych podgrzybków
  • ½ opakowania mrożonych kurek
  • 50 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 500 g włoszczyzny (marchewki, pietruszki, seler z nacią, lubczyk, mały seler, pół pora)
  • 1 czerwona papryka
  • 150 ml białego wytrawnego wina o nucie owocowej (najlepiej winogronowej)
  • 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 150 g serka śmietankowego kanapkowego (np. Piątnica)
  • 3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren owoców jałowca
  • olej rzepakowy
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki kocanki włoskiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z papryką gotowana z białym winem
Wszystkie warzywa umyć, oczyścić. Marchewki i pietruszki obrać lub oskrobać, pietruszki i połowę marchewek pokroić na plasterki, drugą połowę pozostawić w całości. Obrany seler pokroić w kostkę. Warzywa te wrzucić do zimnej wody, do której dodać również liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca, i całość gotować na wolnym ogniu.

W międzyczasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju, 50 g masła i wrzucić posiekaną cebulę oraz sparzony, opłukany i poszatkowany por. Pieczarki pokroić w kostkę i dodać do pora i cebuli. Posolić i dusić pod przykryciem do miękkości.

Następnie do gotującej się marchewki i pozostałych składników, dodać pokrojoną na małe kawałki paprykę oraz wszystkie mrożone grzyby.

Gdy cebula, por i pieczarki zmiękną, dodać je wówczas do marchewki i innych warzyw. Całość wymieszać, wlać wino, wsypać lubczyk, tymianek, opłukany i posiekany koperek, natkę pietruszki i natkę selera, sos sojowy, rozmaryn, kocankę, sól i pieprz, dodać też serek śmietankowy. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę.

W tym czasie na patelnię, w której dusiła się cebula, wsypać paprykę wędzoną i curry, lekko rozgrzać, uważając, by się nie przypaliło, po czym wlać odrobinę oleju i 50 masła, wymieszać, dodać 100 mleka, wymieszać i tak rozgrzane wlać do zupy. Gotować wolno jeszcze przez ok. 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.

Można podawać z kleksem śmietany, świeżym koperkiem lub gotowanym na twardo jajkiem. Wedle upodobań, można też podawać z makaronem bądź kuskusem.
Zupa grzybowa z papryką gotowana z białym winem
Do zupy używamy marchewek, pietruszek, korzenia selera
Zupa grzybowa z papryką gotowana z białym winem
W przepisie wykorzystujemy również natkę pietruszki i świeży koperek
Zupa grzybowa z papryką gotowana z białym winem
Warzywa i grzyby tworzą smaczny i pachnący bulion
Zupa grzybowa z papryką gotowana z białym winem
Cebulę, por i pieczarki udusić na maśle i oleju
Zupa grzybowa z papryką gotowana z białym winem
Do zuyp dodajemy 150 ml białego wytrawnego wina, z którego alkohol wyparuje w trakcie gotowania
Zupa grzybowa z papryką gotowana z białym winem
Gotowana zupa jest pachnąca i esencjonalna