BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa grzybowa Bożeny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa grzybowa to moja ulubiona zupa, którą można ugotować ze świeżych grzybów, grzybów mrożonych. Moja dzisiejsza zupa grzybowa to mieszanka podgrzybków i boczniaków, które zalegały w zamrażarce. Zupa sycąca i pachnąca aromatem grzybów.

Zupa grzybowa Bożeny Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa grzybowa Bożeny

 

 

  • Dodatkowo;
  • ugotowany makaron,

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa Bożeny
Grzyby mrożone należy rozmrozić, a następnie pokroić tak samo, jak grzyby świeże. W garnku umieścić opłukane mięso, zalać wodą i doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zdjąc powstałe szumowiny dodać soli i dalej gotować na młaym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso miękkie wyjąć obrać i pokroić, ponownie włożyć do rosołu.

Na patelni na maśle klarownym podsmażyć do zeszklenia dużą pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach podsmażania dodać obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Nastepnie dodać pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę oraz kawałek selera. Po 10 -15 minutach smażena dodać pokrojone grzyby. Całość podsmażać tak około 20 minut.

Po tym czasie całość przełożyć do garnka z rosołem i gotować na małym ogniu do miękkości grzybków, dodać do smaku pieprzu, soli oraz przyprawy uniwersalnej. Do śmietany dodać mąkę i dokładnie rozmieszać, następnie mieszając wlej do gotującej zupy. Zupę zamieszać i zdjąć garnek z ognia. Podawać z ugotowanym makaronem

Rada;

Do zupy można dodać posiekany koperek jak kto lubi. Zamiast makaronu można podawać z ziemniakami.

czas przygotowania około 60 minut + czas gotowania
Zupa grzybowa Bożeny
Mięso po umyciu gotujemy w osolonej wodzie, doprowadzamy do zagotowania ściągamy powstałe szumowiny, gdy miśo miękkie wyjmujemy kroimy i ponownie wkładamy do rosołu
Zupa grzybowa Bożeny
Na patelni podsmarzamy do zeszklenia pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone warzywa
Zupa grzybowa Bożeny
Cały czas podsmażając dodajemy pokrojone rozmrożone grzyby
Zupa grzybowa Bożeny
Po podsmażeniu całość dodajemy do rosołu i gotujemy do miękkości, pod koniec dodajemy śmietanę połączoną z mąką , doprawiamy do smaku
Zupa grzybowa Bożeny
Po zagotwaniu zupę rozlewamy na talerze dodajemy jeszcze śmietany