Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa Bożeny
Grzyby mrożone należy rozmrozić, a następnie pokroić tak samo, jak grzyby świeże. W garnku umieścić opłukane mięso, zalać wodą i doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zdjąc powstałe szumowiny dodać soli i dalej gotować na młaym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso miękkie wyjąć obrać i pokroić, ponownie włożyć do rosołu.
Na patelni na maśle klarownym podsmażyć do zeszklenia dużą pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach podsmażania dodać obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Nastepnie dodać pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę oraz kawałek selera. Po 10 -15 minutach smażena dodać pokrojone grzyby. Całość podsmażać tak około 20 minut.
Po tym czasie całość przełożyć do garnka z rosołem i gotować na małym ogniu do miękkości grzybków, dodać do smaku pieprzu, soli oraz przyprawy uniwersalnej. Do śmietany dodać mąkę i dokładnie rozmieszać, następnie mieszając wlej do gotującej zupy. Zupę zamieszać i zdjąć garnek z ognia. Podawać z ugotowanym makaronem
Rada;
Do zupy można dodać posiekany koperek jak kto lubi. Zamiast makaronu można podawać z ziemniakami.
czas przygotowania około 60 minut + czas gotowania
Na patelni na maśle klarownym podsmażyć do zeszklenia dużą pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach podsmażania dodać obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Nastepnie dodać pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę oraz kawałek selera. Po 10 -15 minutach smażena dodać pokrojone grzyby. Całość podsmażać tak około 20 minut.
Po tym czasie całość przełożyć do garnka z rosołem i gotować na małym ogniu do miękkości grzybków, dodać do smaku pieprzu, soli oraz przyprawy uniwersalnej. Do śmietany dodać mąkę i dokładnie rozmieszać, następnie mieszając wlej do gotującej zupy. Zupę zamieszać i zdjąć garnek z ognia. Podawać z ugotowanym makaronem
Rada;
Do zupy można dodać posiekany koperek jak kto lubi. Zamiast makaronu można podawać z ziemniakami.
czas przygotowania około 60 minut + czas gotowania