ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Zupa grzybowa z prawdziwków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem jest naszą ulubioną zupą sezonową, gdy jest wysyp polskich grzybów.

Zupa grzybowa z prawdziwków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa grzybowa z prawdziwków

 

  • cebula 2 sztuki,
  • smalec 2 łyżki,
  • prawdziwki świeże 1 kg,
  • woda 3 litry,
  • ziele angielskie 3 sztuki,
  • liść laurowy 1 sztuka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • śmietana 18% 200 gram,
  • woda 1 szklanka,
  • mąka pszenna 4 łyżki,
  • pieprz mielony 2 łyżeczki,
  • przyprawa wpłynie 1 łyżka,
  • natka pietruszki 1 pęczek,
  • makaron - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z prawdziwków
Oczyszczone prawdziwki pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka i zalać nie dużą ilością wody. Po zagotowaniu wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą (tak piasek z grzybów zniknie).

W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać grzyby z durszlaka i podsmażać na średnim ogniu wszystko z 10 minut (co jakiś czas zamieszać).

Wlać wodę, dodać kucharka, ziele angielskie, liść laurowy i gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać pieprz mielony czarny, przyprawę w płynie, posiekaną natkę pietruszki, podawać z makaronem.
Zupa grzybowa z prawdziwków
Zagotowane i opłukane grzyby są czyste bez piasku.
Zupa grzybowa z prawdziwków
Zupa jest najlepszą sezonową grzybową.
Zupa grzybowa z prawdziwków
Makaron podajemy jaki lubimy i jaki mamy.