Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z prawdziwków
Oczyszczone prawdziwki pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka i zalać nie dużą ilością wody. Po zagotowaniu wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą (tak piasek z grzybów zniknie).
W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać grzyby z durszlaka i podsmażać na średnim ogniu wszystko z 10 minut (co jakiś czas zamieszać).
Wlać wodę, dodać kucharka, ziele angielskie, liść laurowy i gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać pieprz mielony czarny, przyprawę w płynie, posiekaną natkę pietruszki, podawać z makaronem.
W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać grzyby z durszlaka i podsmażać na średnim ogniu wszystko z 10 minut (co jakiś czas zamieszać).
Wlać wodę, dodać kucharka, ziele angielskie, liść laurowy i gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać pieprz mielony czarny, przyprawę w płynie, posiekaną natkę pietruszki, podawać z makaronem.