Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa ze stokrotkami
Grzyby zalać 1 litrem gorącego wywaru, przykryć i moczyć 15 min. Następnie dodać kminek i gotować ok. 20 min. aż grzyby zmiękną. Wyjąć grzyby, pokroić w cienkie paseczki w z powrotem wrzucić do wywaru. Na suchej patelni uprażyć kaszkę, ma się tylko lekko zezłocić, wsypać do wywaru, zagotować mieszając, gotować ok.10 min., doprawić solą i pieprzem. Kilkanaście kwiatków odłożyć do dekoracji, resztę razem z listkami drobno posiekać, dodać do zupy, zagotować (jeśli będzie zbyt gęsta - dolać wywaru). Jajko roztrzepać w miseczce dodając mąkę i połowę szczypiorku. Na patelni roztopić łyżkę masła, wylać masę jajeczną, nie mieszać!, usmażyć omlet/naleśnik na złoto z obu stron, zdjąć na talerz, przestudzić i pokroić w cienkie paski - jak makaron. Na środku talerzy ułożyć porcję "klusek", posypać resztą szczypiorku, dookoła polać zupą, przybrać pozostałymi kwiatkami. Ja używam cienkiego szczypiorku, ale można wykorzystać cebulkę dymkę ze szczypiorem.
kinga
Pyza
kinga
Oj ja wcale nie watpie,ze podajac taka zupke to wrazenie mozna zrobic naprawde wielkie:))Pyzo gratuluje pomyslu:))
teresa.rembiesa
Pyza
Teresa, możesz je dodawać do surówek, sałatek warzywnych i owocowych, do zup...w smaku są delikatne a wyglądają ślicznie! zbiera się koszyczki kwiatowe, pączki i młode listki.
moniurkaaa
Doro
Mooi26