Zupa hiszpańska

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

apetyczna zupa Gazpacho z hiszpanii

Zupa hiszpańska

Składniki:

Zupa hiszpańska

 

  • 1 suchar
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 600 gram pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 zielony ogórek
  • 300 ml zimnej wody
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa hiszpańska
Suchara rozdrobniłam na okruszki. Oliwę wlałam do miski. Rozmącałam ją trzepaczką dodając ocet i sól- powstała kremowa zawiesina. Dodałam mieloną paprykę , okruchy suchara oraz pomidory z puszki wraz z sokiem. Wymieszałam. Cebulę i ogórek obrałam. Paprykę przekroiłam na pół- usunęłam gniazda nasienne. Pokroiłam w kostkę. Cebulę posiekałam i wrzuciłam do miski z zawiesiną. To samo zrobiłam z ogórkiem i papryką. Dolałam lodowatą wodę ciągle mieszając aby nadać mieszaninie konsystencję gęstej zupy. Zupę podaje się na zimno