klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Zupa jarska z soczewicą zieloną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczne, wegetariańskie jedzenie, coś innego życzę smacznego

Zupa jarska z soczewicą zieloną

Składniki:

Zupa jarska z soczewicą zieloną

 

  • 1,5 szklanki suchego ziarna soczewicy zielonej
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/2 korzenia marchwi
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku - słodka
  • 1/2 filiżanki oleju
  • 2 duże szczypty przyprawy "czubrica"
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny jeśli ktoś lubi do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa jarska z soczewicą zieloną
Do garnka z wodą po kolei wsypać pokrojone w kostkę warzywa (pietruszka, marchew, cebula w kostkę, poplasterkowany czosnek, następnie rozrzedzić łyżkę koncentratu w niewielkiej ilości wody i wlać do garnka, następnie wsypać soczewicę, sól i pieprz do smaku, oczywiście dodać również czubricę, lekko rozkruszając jej liście w palcach.Do filiżanki z olejem wsypać paprykę wymieszać porządnie a następnie zawartość filiżanki wlać do garnka (dzięki temu połączeniu papryka nie opadnie na dno garnka i doda piękny żywy czerwony kolor zupie).Jak wszystko zacznie się gotować zmniejszyć ogień gazu na najmniejszy i przykryć garnek zostawiając niewielki otworek dla pary. Gotować około 35-40 minut sprawdzając czy soczewica się nie rozpada (lepiej żeby nasiona zachowały swój kształt).Zupę podawać w talerzu i w talerzu przyprawiać sokiem z cytryny w niewielkich ilościach, dodaje to leszego smaku zupie - polecam spróbbować :)Smacznego :)