gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1321]

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowaną zupę jarzynową podaję na obiad jako pierwsze danie. Polecam - moja rodzina bardzo ją lubi.

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)

Składniki:

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 1/4 główki kapusty
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 180 gram miąższu dyni
  • 2 duże ziemniaki
  • 150 gram młodych marchewek
  • 2 kalarepy
  • 1 liść selera
  • 1 liść pora
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • sól
  • przyprawa uniwersalna Kucharek
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka czubata mąki.

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)

ETAP 1:

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)
Porcję rosłową zalewamy wodą i gotujemy.

Porcje rosołową płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wsypujemy sól do smaku i gotujemy.

ETAP 2:

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)
Pokrojoną kapustę i cebulę przekładamy do miski.

Kapustę kroimy nożem na drobno. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

ETAP 3:

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)
Ziemnaki i pokrojoną dynię dodajemy do kapusty.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i razem z miąższem dyni kroimy w kostkę.

ETAP 4:

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)
Obraną kalarepę kroimy,a zieleninę płuczemy.

Kalarepy obieramy i kroimy w małe paski. Zieleninę płuczemy.

ETAP 5:

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)
Umyte marchewki wrzucamy do gotującego się wywaru.

Młode marchewki dokładnie myjemy i wrzucamy (w całości) jako pierwsze do gotującego się wywaru. Gotujemy ok. 5 minut.

ETAP 6:

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)
Do wywaru następnie wrzucamy pozostałe, pokrojone warzywa.

Następnie do wywaru wrzucamy pozostałe warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i przyprawy do smaku.

ETAP 7:

Zupa jarzynowa (z dodatkiem dyni)
Na koniec zupę zabielamy mlekiem wymieszanym z mąką.

Na koniec do zupy wlewamy mleko wymieszane z mąką. Gotujemy przez chwilę. Zupę rozlewamy na talerze. Można udekorować natką pietruszki.

Tagi:

zupa warzywa