luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Zupa kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna lekka propozycja, pożywna i bardzo aromatyczna zupa na bazie wywaru z kurczaka, z dodatkiem świeżych warzyw.

Zupa kalafiorowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa

Na zupę

  • 1 1/2 litra wywaru z kurczaka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 małe marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 mały kalafior
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 200 ml śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa
Wywar z kurczaka podgrzewam, dodaję oczyszczone i pokrojone warzywa, oraz różyczki kalafiora, dopełniam przegotowaną wodą i gotuję do miękkości.

Doprawiam do smaku solą, majerankiem, kminem rzymskim i gotuję przez kilkanaście minut. Wrzucam posiekaną natkę pietruszki i gotuję dosłownie chwilę.

Doprawiam słodką śmietanką, zagotuje i zestawiam z ognia

Wykonanie:

Wywar z kurczaka podgrzewam , dodaję oczyszczone i pokrojone warzywa, oraz różyczki kalafiora, dopełniam przegotowaną wodą i gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, majerankiem, kminem rzymskim i gotuję przez kilkanaście minut.Dodaję posiekaną natkę pietruszki i gotuję, dosłownie, przez chwilkę. Doprawiam słodką śmietanką , zagotuje i zestawiam z ognia

Tagi:

zupa kalafior