Sposób przygotowania:
Kremowa zupa jarzynowa z dynią
Do rondla wlać oliwę, dodać masło i pokrojoną cebulę. Usmażyć do lekkiego zrumienienia. Pietruszkę, marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić. Warzywa przełożyć do garnka, wlać pół litra bulionu i chwilę gotować.
Umytą, obraną ze skóry i pozbawioną nasion dynię pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać pozostały bulion i całość gotować do miękkości.Dodać starty na drobnej tarce imbir i pokrojoną papryczkę chilli.
Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i jeszcze przez chwilę pogotować.
Zdjąć garnek z ognia i doprawić zupę solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać więcej gorącego bulionu lub wody.
Podawać z posiekaną natką świeżej kolendry.
Umytą, obraną ze skóry i pozbawioną nasion dynię pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, wlać pozostały bulion i całość gotować do miękkości.Dodać starty na drobnej tarce imbir i pokrojoną papryczkę chilli.
Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i jeszcze przez chwilę pogotować.
Zdjąć garnek z ognia i doprawić zupę solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać więcej gorącego bulionu lub wody.
Podawać z posiekaną natką świeżej kolendry.