Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa z dynią i fasoląFasolę myję w ciepłej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia zagotowuję fasolę w wodzie, w której się moczyła, w garnku bez przykrycia, a następnie odlewam wodę. Do fasoli wlewam tym razem gorącą wodę i zagotowuję ponownie bez przykrycia. Odcedzam i ponownie zalewam gorącą wodą, tym razem gotuję fasolę pod przykryciem do miękkości. W rondlu z grubym dnem rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaję pokrojoną marchewkę i smażę pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodaję pokrojony w kostkę seler, a po chwili dynię również pokrojoną. Na końcu, gdy wszystkie warzywa będą niemal miękkie, dodaję cukinię pokrojoną w kostkę.Do garnka wlewam bulion i dodaję wcześniej ugotowaną fasolę. Zagotowuję, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam garnek z ognia i dodaję świeży cząber do smaku.
Weronka
anemon
kołczu
anemon
Netka
anemon
Netka
Ja coś z dynią nie mam doświadczenia,ale dzisiaj kupilismy wielką,ogromną i mam zamiar trochę poszaleć;DNa Twoją zupkę też przyjdzie pora:)
anemon
Ma-Gosia
anemon
Ma-Gosia, w takim razie daj znać jak Ci smakowała.
Netka
Netka
anemon
Cieszę się, Netka, że Ci zupa smakowała, a fasola z puszki znacznie skraca czas przygotowania.