SUPERPRZEPIS

Zupa jarzynowa z dynią i fasolą

  • 13
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
 Zupa jarzynowa z dynią i fasolą Więcej zdjęć (3)

Jesienna zupa jarzynowa z dynią i fasolą. Najczęściej zupę z dyni robię w postaci kremu, tym razem zrobiłam inaczej.

Składniki:

Zupa jarzynowa z dynią i fasolą

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z dynią i fasolą

Fasolę myję w ciepłej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia zagotowuję fasolę w wodzie, w której się moczyła, w garnku bez przykrycia, a następnie odlewam wodę. Do fasoli wlewam tym razem gorącą wodę i zagotowuję ponownie bez przykrycia. Odcedzam i ponownie zalewam gorącą wodą, tym razem gotuję fasolę pod przykryciem do miękkości. W rondlu z grubym dnem rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaję pokrojoną marchewkę i smażę pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodaję pokrojony w kostkę seler, a po chwili dynię również pokrojoną. Na końcu, gdy wszystkie warzywa będą niemal miękkie, dodaję cukinię pokrojoną w kostkę.Do garnka wlewam bulion i dodaję wcześniej ugotowaną fasolę. Zagotowuję, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam garnek z ognia i dodaję świeży cząber do smaku.

 Zupa jarzynowa z dynią i fasolą
W rondlu z grubym dnem rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaję pokrojoną marchewkę.
 Zupa jarzynowa z dynią i fasolą
Dynię kroję w kostkę i dodaję do już duszących się warzyw.