Sposób przygotowania:
Zupa ze świeżego szczawiu z jajem na twardoZupa szczawiowa 1
Bulion zagotowujemy. Gotujemy w nim marchew. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle.
Zupa szczawiowa 2
Szczaw płuczemy pod bieżącą wodą. Siekamy go tyle by mieć 5 szklanek szczawiu.
Zupa szczawiowa 3
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Zupa szczawiowa 4
Ugotowaną marchew kroimy w plasterki.
Zupa szczawiowa 5
Szczaw smażymy na maśle do czasu aż zmięknie (dokładamy do cebuli).
Zupa szczawiowa 6
Szczaw i ziemniaki wkładamy do buliony. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy marchew. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy cukrem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.