Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Zupa jeżynowa z kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To moja ulubiona zupa z dzieciństwa.Babcia ,gdy ją robiła musiała zrobić dla mnie dodatkowo kilka porcji więcej, bo jadłam ją caly dzień:)

Zupa jeżynowa z kluskami

Składniki:

Zupa jeżynowa z kluskami

 

 

  • Kluski:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa jeżynowa z kluskami
Jeżyny zalać wodą i ugotować do miękkości. Posłodzić. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu. Kluski: Mąkę mieszamy z jajkiem, dodajemy szczyptę soli i mleko. Mieszamy aż ciasto będzie bez grudek. Łyżką nakładamy do gotującej się zupy ciasto, nie dużo,bo kluski mają być małe. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Tagi:

jajko jajka