kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Zupa kalafiorowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Opisać ją można w kilku słowach: sycąca, pyszna, szybka i zdrowa. Smak i aromat lata! Polecam dla małych i dużych smakoszy :)

Zupa kalafiorowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa
W  garnku gotować 1.5 l wody wraz z dodatkiem soli, kostki rosołowej i pokrojonej w słupki marchewki. (Marchewkę można także zetrzeć na tarce o dużych oczkach, według upodobań).

Kalafior podzielić na różyczki. Gdy woda się zagotuje, dodać kalafior i całość gotować przez 10 minut. Następnie do zupy dodać dokładnie rozmieszane : śmietanę 4 łyżki, z mąką 2 łyżki w 0,5 l garnuszku wody.

Wlać do zupy, wymieszać, doprawić przyprawą kucharek i gotować jeszcze 7 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami.



Tagi:

kalafior