AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Zupa kalafiorowo-brokułowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa kalafiorowo - brokułowa posypana zieleniną .

Zupa kalafiorowo-brokułowa

Składniki:

Zupa kalafiorowo-brokułowa

 

  • ok.70 dag kości żeberkowych
  • pęczek włoszczyzny z natką
  • pół kalafiora i pół brokuła
  • 5 średnich ziemniaków
  • sól, pieprz, maggi w płynie lub vegeta
  • koperek lub natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowo-brokułowa
Kości żeberkowe namoczyć, wypłukać i wrzucić do garnka z lekko osoloną wodą, podgotować. Do wywaru mięsnego dodać pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i selera, potem ziemniaki i łodygi kalafiora i brokuła- pokrojone również w kostkę. Nie muszę chyba wspominać, że wszystkie warzywa mają być obrane i umyte :)) Po 10-15 minutach wrzucić różyczki kalafiora i brokuła i pora pokrojonego na grubsze plasterki oraz pokrojoną natkę selera. Zupę doprawić do smaku przyprawami według uznania, można zagęścić śmietaną z dodatkiem łyżki mąki. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki lub/i koperkiem.
SMACZNEGO :)