Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa kalafiorowo-groszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna, lekka zupa z podzielonym na małe różyczki kalafiorem i mrożonym zielonym groszkiem, ugotowana na wywarze z drobiowych kości...

Zupa kalafiorowo-groszkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kalafiorowo-groszkowa

 

  • 60 dkg kości od kurczaka
  • 3 marchewki
  • ok. 20 cm kawałek pora
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • 1/2 dużego kalafiora
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 50 dkg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowo-groszkowa
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać 2,5 l wody, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewki i seler obrać. Marchewki pokroić w półplasterki. Por dokładnie oczyścić. Marchewki, seler i por dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Do wywaru dodać ziemniaki,kalafior, mrożony groszek, trochę soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa kalafiorowo-groszkowa
Umyte i przełożone do garnka kości od kurczaka zalane wodą i zagotowane.
Zupa kalafiorowo-groszkowa
Obrane i pokrojone marchewki obrany seler i oczyszczony por.
Zupa kalafiorowo-groszkowa
Obrane i pokrojone ziemniaki i podzielony na małe różyczki kalafior.
Zupa kalafiorowo-groszkowa
Ziemniaki kalafior i groszek dodane do gotującej się zupy.