Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowa 2
Kalafior bardzo dokładnie oczyścić, umyć i podzielić na mniejsze części. Podzielony kalafior posypać przyprawami: pieprzem oraz solą. W jednym litrze wody rozpuścić dwie kostki rosołowe. Seler oraz marchewkę obrać, umyć i pokroić na kostkę. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, aby nie szczypała w oczy i pokroić na bardzo drobno kostkę. Pokrojona cebulę podsmażyć na rozgrzanej margarynie, na patelni. Do wywaru dodać kalafior, pokrojony seler i marchewkę oraz podsmażoną na patelni cebulę. Ząbek czosnku obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać do gotującej się zupy. Zupę gotować, aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawić jeszcze do smaku pieprzem oraz solą, a następnie zagęścić śmietaną. Natkę pietruszki umyć, pokroić i dodać do zupy kalafiorowej. Całość dobrze wymieszać.