Sposób przygotowania:
Kapuśniak na żeberkach wędzonych
Żeberka kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy 3-4 litrami zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie ,liście laurowe .Wywar gotujemy do miękkości mięsa. Marchewkę ,pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Kapustę kwaszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku , kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy 15 minut. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na smalcu, dodajemy do zupy.
Na tej samej patelni robimy roztapiamy 2-3 łyżki smalcu i dodajemy mąkę, ciągle mieszając aby zasmażka miała lekko złoty kolor.
Dodajemy do zupy. Kapuśniak zdejmujemy a ognia i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą maggi. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek.
Kapustę kwaszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku , kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy 15 minut. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na smalcu, dodajemy do zupy.
Na tej samej patelni robimy roztapiamy 2-3 łyżki smalcu i dodajemy mąkę, ciągle mieszając aby zasmażka miała lekko złoty kolor.
Dodajemy do zupy. Kapuśniak zdejmujemy a ognia i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą maggi. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek.
Marika-
Magdalena88