bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kapuśniak zawsze kojarzy mi się z chłodnymi jesiennymi dniami, jest smaczny i rozgrzewający, uwielbiam tą zupę.

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Składniki:

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

 

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

 

  • kawałek selera

 

  • 0,5 kilograma kwaszonej kapusty

 

  • 1 cebulka

 

 

  • 3 listki laurowe

 

 

 

  • majeranek

 

  • przyprawa maggi w płynie

 

  • smalec

 

  • 2-3 łyżki maki pszennej

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na żeberkach wędzonych
Żeberka kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy 3-4 litrami zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie ,liście laurowe .Wywar gotujemy do miękkości mięsa. Marchewkę ,pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Kapustę kwaszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku , kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy 15 minut. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na smalcu, dodajemy do zupy.

Na tej samej patelni robimy roztapiamy 2-3 łyżki smalcu i dodajemy mąkę, ciągle mieszając aby zasmażka miała lekko złoty kolor.

Dodajemy do zupy. Kapuśniak zdejmujemy a ognia i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą maggi. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek.