bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 848]

Kapuśniak z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Taką zupę często przyrządzam wiosenną porą kiedy pojawia się młoda kapusta i warzywa. Kapuśniak jest smaczny i delikatny.

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

Kapuśniak z młodej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z młodej kapusty
Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i obraną cebulę. Wszystko zalewamy wodą,doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.

Umytą kapustę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w drobną kostkę.

Z wywaru wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni roztapiamy smalec wsypujemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do zupy.

Umyty koperek drobno siekamy,dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Ostudzone żeberka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy do zupy.