Sposób przygotowania:
Włoski kapuśniak z ciecierzycą
Ciecierzycę zalać 1 szklanką zimnej wody, przykryć i odłożyć na noc do namoczenia. Marchewkę obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać przygotowane warzywa, chwilę razem podsmażać. Kapustę poszatkować. Do warzyw w garnku dodać kapustę, odsączoną ciecierzycę i trochę pieprzu. lać bulion i zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.