Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Włoski kapuśniak z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Włoski kapuśniak, bo ugotowany z kapustą włoską... Prosta, lekka zupka z dodatkiem zdrowej ciecierzycy:)

Włoski kapuśniak z ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoski kapuśniak z ciecierzycą

 

  • 1/2 szklanki ciecierzycy
  • 1/2 cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 50 g pora
  • 1 mały kawałek selera korzeniowego
  • olej do smażenia
  • 1/2 małej główki kapusty włoskiej
  • pieprz do smaku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 duże ziemniaki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Włoski kapuśniak z ciecierzycą
Ciecierzycę zalać 1 szklanką zimnej wody, przykryć i odłożyć na noc do namoczenia. Marchewkę obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać przygotowane warzywa, chwilę razem podsmażać. Kapustę poszatkować. Do warzyw w garnku dodać kapustę, odsączoną ciecierzycę i trochę pieprzu. lać bulion i zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Włoski kapuśniak z ciecierzycą
Ciecierzyca zalana zimną wodą i odłożona do namoczenia.
Włoski kapuśniak z ciecierzycą
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona w garnku na oleju.
Włoski kapuśniak z ciecierzycą
Przygotowane warzywa dodane do cebuli i podsmażone.
Włoski kapuśniak z ciecierzycą
Poszatkowana kapusta i odsączona ciecierzyca dodane do warzyw w garnku.