Sposób przygotowania:
Kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką i boczkiem
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na drobno, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.
Do drugiego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. W międzyczasie obieramy i myjemy marchewki i ziemniaki. Marchew kroimy w kosteczkę a ziemniaki w kostkę. Marchew wkładamy do gotującej się wody i po 5 minutach gotowania dodajemy ziemniaki i ziele angielskie, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw.
Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Boczek kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju smażymy przez 5 minut pokrojoną cebulę, paprykę, boczek i dokładamy do gotujących się warzyw.
Ugotowaną kiszoną kapustę przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do garnka z zupą i dolewamy 2 szklanki wywaru z kiszonej kapusty.
Wszystkie składniki na kapuśniak gotujemy razem przez około 10 minut. Na samym końcu dodajemy przyprawy. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Do drugiego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. W międzyczasie obieramy i myjemy marchewki i ziemniaki. Marchew kroimy w kosteczkę a ziemniaki w kostkę. Marchew wkładamy do gotującej się wody i po 5 minutach gotowania dodajemy ziemniaki i ziele angielskie, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw.
Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Boczek kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju smażymy przez 5 minut pokrojoną cebulę, paprykę, boczek i dokładamy do gotujących się warzyw.
Ugotowaną kiszoną kapustę przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do garnka z zupą i dolewamy 2 szklanki wywaru z kiszonej kapusty.
Wszystkie składniki na kapuśniak gotujemy razem przez około 10 minut. Na samym końcu dodajemy przyprawy. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.