kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na kapuśniak z kiszonej kapusty. Pyszna i rozgrzewająca zupa która doda nam energii. Polecam.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką i boczkiem

 

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 litr wody- do gotowania kapusty kiszonej
  • 3 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 szklanki wody - do zupy
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 30 dag pieczonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką i boczkiem
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na drobno, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.

Do drugiego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. W międzyczasie obieramy i myjemy marchewki i ziemniaki. Marchew kroimy w kosteczkę a ziemniaki w kostkę. Marchew wkładamy do gotującej się wody i po 5 minutach gotowania dodajemy ziemniaki i ziele angielskie, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw.

Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Boczek kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym oleju smażymy przez 5 minut pokrojoną cebulę, paprykę, boczek i dokładamy do gotujących się warzyw.

Ugotowaną kiszoną kapustę przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do garnka z zupą i dolewamy 2 szklanki wywaru z kiszonej kapusty.

Wszystkie składniki na kapuśniak gotujemy razem przez około 10 minut. Na samym końcu dodajemy przyprawy. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką i boczkiem.
Obrane i pokrojone marchewki kroimy w kosteczkę.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką i boczkiem.
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką i boczkiem.
Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, boczek kroimy w kostkę.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką i boczkiem.
Pokrojoną cebulę, paprykę i boczek smażymy na rozgrzanym oleju.