Sposób przygotowania:
Zupa kokosowaAby przyrządzić zupę kokosową najpierw:
Odłóż kilka całych liści kolendry. Resztę posiekaj. W małym rondlu wymieszaj wiórki kokosowe i mleko. Podgrzej. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć natychmiast zdejmij rondelek z ognia. Pozostaw na około dziesięć minut by wiórki mogły zmięknąć. Następnie wlej całą zawartość rondelka do blendera i miksuj do momentu, aż do kokos stanie się prawie płynny. Po zmiksowaniu przelej z powrotem rondla. Dodaj bulion, mleko kokosowe i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Dodaj część posiekanej kolendry. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu, często mieszając, bez przykrywki, przez kolejne pięć minut. Na koniec zupę schłodź do temperatury pokojowej (jeśli chcesz, możesz też podawać gorącą), posypać resztą posiekanej kolendry i podawaj. Smacznego!