edem

edem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 6]

Zupa kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa z nutką egzotyki

Zupa kokosowa

Składniki:

Zupa kokosowa

 

  • Czas gotowania: 25 minut
  • Liczba porcji: 1
  • Danie typu: zupy

 

  • Składniki:
  • 1 filiżanka wiórków kokosowych (około 250 ml)
  • 0,5 l mleka (można też użyć odtłuszczonego mleka w proszku)
  • 0,5 l bulionu (ja używam domowego bulionu wieprzowego)
  • 250 ml mleka kokosowego (możesz spróbować samodzielnie uzyskać ekstrakt bądź użyć gotowego z puszki)
  • 250 ml śmietany (ja używam uniwersalnej)
  • sól
  • pieprz
  • mały pęczek kolendry

 

Sposób przygotowania:

Zupa kokosowa

Aby przyrządzić zupę kokosową najpierw:

Odłóż kilka całych liści kolendry. Resztę posiekaj. W małym rondlu wymieszaj wiórki kokosowe i mleko. Podgrzej. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć natychmiast zdejmij  rondelek z ognia. Pozostaw na około dziesięć minut by wiórki mogły zmięknąć. Następnie wlej całą zawartość rondelka do blendera i miksuj do momentu, aż do kokos stanie się prawie płynny. Po zmiksowaniu przelej z powrotem rondla. Dodaj bulion, mleko kokosowe i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Dodaj część posiekanej kolendry. Doprowadź do wrzenia, a  następnie zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu, często mieszając, bez przykrywki, przez kolejne pięć minut. Na koniec zupę schłodź do temperatury pokojowej (jeśli chcesz, możesz też podawać gorącą), posypać resztą posiekanej kolendry i podawaj. Smacznego!


Tagi:

zupa domowe