Sposób przygotowania:
zupa-krem z cukinii
Cukinię dokładnie obieramy ze skórki, kroimy w plastry i następnie dusimy na maśle w patelni do miękkości. Rozpuszczamy kostki bulionu we wrzątku i łączymy podduszoną cukinię z bulionem. Wlewamy najpierw małą ilość bulionu, następnie miksujemy mikserem, potem dolewamy resztę bulionu i mieszamy. Następnie wszystko zagotowujemy i dodajemy serek topiony (najlepiej złoty ementaler). Ementaler rozpuszczamy najpierw w małej ilości zupy w garnuszku a następnie wlewamy go do całej zupy. Gotujemy do mrugania zupy. Można jeszcze dodać gęstej śmietany jeśli ktoś lubi zupy bardzo treściwe. Osobiście wolę zagęścić zupę większą ilością cukini, jeśli wyjdzie zbyt wodnista. Grzanki doskonale pasują do całości. Jeśli nie mamy czasu ich zrobić proponuję groszek ptysiowy.