Sposób przygotowania:
Zupa krem z dyni marchewki i pory
Dynię obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Marchew obieramy i dokładnie myjemy. Pora pozbawiamy wierzchnich liści i bardzo dokładnie myjemy. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki, marchew i pora na plasterki.
W garnku z grubym dnem na niewielkiej ilości oleju przesmażamy porę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej marchewkę i chwilę przesmażamy, po czym dodajemy dynię. Dokładnie mieszamy i wlewamy rosół. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Następnie za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka na gładki krem.
Całość doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
W garnku z grubym dnem na niewielkiej ilości oleju przesmażamy porę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej marchewkę i chwilę przesmażamy, po czym dodajemy dynię. Dokładnie mieszamy i wlewamy rosół. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Następnie za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka na gładki krem.
Całość doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.