Sposób przygotowania:
Zupa krem z pomidorów i dyni
Pomidory dokładnie myjemy, nacinamy na krzyż od góry i wkładamy na chwilę do gorącej wody. Następnie przekładamy je do bardzo zimnej wody, po czym obieramy je ze skóry, oraz wycinamy twardy środek. Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Ząbki czosnku obieramy z wierzchniej warstwy.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek bardzo drobno siekamy.
Do garnka dajemy olej i czosnek. Stawiamy na gazie i podgrzewamy. Gdy czosnek zacznie uwalniać aromat dodajemy do garnka pokrojone pomidory i dynię. Dokładnie mieszamy, wlewamy rosół i gotujemy na "wolnym" do miękkości dyni. Gdy ta zmięknie za pomocą blendera miksujemy zupę na kremową konsystencję.
Doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z grzankami, groszkiem ptysiowy.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek bardzo drobno siekamy.
Do garnka dajemy olej i czosnek. Stawiamy na gazie i podgrzewamy. Gdy czosnek zacznie uwalniać aromat dodajemy do garnka pokrojone pomidory i dynię. Dokładnie mieszamy, wlewamy rosół i gotujemy na "wolnym" do miękkości dyni. Gdy ta zmięknie za pomocą blendera miksujemy zupę na kremową konsystencję.
Doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z grzankami, groszkiem ptysiowy.
Magdalena88
misia5
Moja dwuletnia Maja ją uwielbia, reszta rodziny zresztą też :) Podstawą są świeże warzywa, bo to na nich oparta jest ta zupa, a o tej porze roku o nie łatwo:)
Jagoda.L
misia5
O tak :) Ten kolor ożywi szare jesienne dni :)
Marika-
misia5
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki
misia5
O tak :) Nie ma to jak sezonowa zupa z dyni :)
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2