jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Zupa krem z kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Uwielbiam kalarepkę. Często zjadam ja na surowo, choć, chyba bardziej odpowiada mi je smak po ugotowaniu. Stąd też zupa z kalarepki należy do moich ulubionych!

Zupa krem z kalarepki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z kalarepki

 

  • Składniki:
  • 4 kalarepki,
  • Około 1,5 litra wody,
  • Kostka rosołowa,
  • 1 łyżka masła,
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • Mały pęczek koperku,
  • Około 2-3 łyżki śmietanki do zabielenia,
  • Szczypta mielonego imbiru,
  • Groszek ptysiowy do podania

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalarepki
Kalarepkę obieramy. Obraną kroimy na mniejsze części. Masło rozpuszczamy w garnku. Na rozpuszczone wrzucamy kalarepkę, chwilkę ją obsmażamy, a następnie zalewamy wodą. Dodajemy kostkę rosołową i całość gotujemy, aż kalarepka będzie miękka. Po tym czasie garnek zdejmujemy z gazu, a zupę miksujemy. Zmiksowaną ponownie stawiamy na gazie. Dodajemy do niej posiekany koperek, zabielamy i doprawiamy do smaku. Gotową rozlewamy na przygotowane talerze. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z kalarepki
Kalarepkę obieramy i kroimy w słupki (mniejsze części)
Zupa krem z kalarepki
Pokrojona kalarepkę gotujemy do miękkości.
Zupa krem z kalarepki
gdy kalarepka jest już miękka całość miksujemy
Zupa krem z kalarepki
Zupę ponownie stawiamy na gazie. Doprawimy do smaku!