Zupa krem z kalarepki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zainspirowana kalarepkami Buni postanowiłam zrobić po raz pierwszy zupę krem z kalarepki. Wyszła przepyszna.

Zupa krem z kalarepki

Składniki:

Zupa krem z kalarepki

 

  • 1 duuża kalarepka (albo dwie mniejsze)
  • 30 g masła
  • 5 małych ziemniaczków (lub mniej odpowiednio większych)
  • sól
  • cukier
  • szczypta suszonego chili
  • 1 liść laurowy
  • pół szklanki mleka (lub więcej dla uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • trochę śmietany na wierzch

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalarepki
Kalarepkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki ugotować w jednym garnku, obierki kalarepki opłukać razem z liśćmi, nastawić w 2 garnku na wywar, wrzucić liść laurowy (ja dodałam obierki z innych warzyw używanych tego dnia, między innymi końcówki cukinii, resztki kalafiora - bez obierek ziemniaków!). Gotować do miękkości. W tym czasie kalarepkę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle ze wszystkich stron na niedużym ogniu (żeby masła nie przypalić). Po ok. 20 minutach odcedzić wywar, wrzucić do niego kalarepkę i gotować do pełnej miękkości. Ziemniaki odcedzić, rozdrobnić widelcem, dorzucić do kalarepki. Całość zdjąć z ognia, zmiksować, dolewając mleko żeby zupa osiągnęła pożądaną gęstość. Można jeszcze raz zagotować, jeśli chcemy przechowywać dłużej w lodówce. Jeśli do zjedzenia od ręki nie trzeba już gotować. Dodać odrobinę śmietany przed podaniem.  Pyszne, pyszne, palce lizać!