Sposób przygotowania:
Zupa krem z kalarepki
Kalarepkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki ugotować w jednym garnku, obierki kalarepki opłukać razem z liśćmi, nastawić w 2 garnku na wywar, wrzucić liść laurowy (ja dodałam obierki z innych warzyw używanych tego dnia, między innymi końcówki cukinii, resztki kalafiora - bez obierek ziemniaków!). Gotować do miękkości. W tym czasie kalarepkę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle ze wszystkich stron na niedużym ogniu (żeby masła nie przypalić). Po ok. 20 minutach odcedzić wywar, wrzucić do niego kalarepkę i gotować do pełnej miękkości. Ziemniaki odcedzić, rozdrobnić widelcem, dorzucić do kalarepki. Całość zdjąć z ognia, zmiksować, dolewając mleko żeby zupa osiągnęła pożądaną gęstość. Można jeszcze raz zagotować, jeśli chcemy przechowywać dłużej w lodówce. Jeśli do zjedzenia od ręki nie trzeba już gotować. Dodać odrobinę śmietany przed podaniem. Pyszne, pyszne, palce lizać!
kołczu
Smakowita
a-net
Henia