SUPERPRZEPIS

Zupa krem z pieczonych pomidorów

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Zupa krem z pieczonych pomidorów Więcej zdjęć (4)

Pyszna i pożywna zupa krem z pieczonych pomidorów.

Składniki:

Zupa krem z pieczonych pomidorów

 

  • 1,2 kg pomidorów lima
  • 400 ml wywaru z kurczaka
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu razowego
  • ser grana padano
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz
  • zioła dalmatyńskie

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonych pomidorów
Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy. Nacinamy skórkę u góry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 minut. Po upływie tego czasu pozostawiamy do wystudzenia i obieramy ze skórki. Miksujemy dokładnie blenderem. Dodajemy wywar z kurczaka i śmietanę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.



Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paski lub w kostkę. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ściągamy na talerz, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na talerze nakładamy po 2-3 łyżki ugotowanego makaronu. Wlewamy gorącą zupę. Posypujemy piersią z kurczaka i serem grana padano.
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy. Nacinamy skórkę u góry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 minut.
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Miksujemy dokładnie blenderem. Dodajemy wywar z kurczaka i śmietanę, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą.
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paski lub w kostkę. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ściągamy na talerz, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi