Sposób przygotowania:
Zupa krem z pokrzywy
Ziemniaki pokroić w średnią kostkę i odstawić. Pokrzywy dokładnie opłukać i osuszyć, posiekać na mniejsze kawałki. Oczywiście do przygotowywania pokrzyw musimy używać rękawiczek.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną cebulę. Gdy zrobi się szklista dodać posiekane pokrzywy.
Podsmażać wszystko razem aż pokrzywy zmiękną i zmniejszą objętość. Następnie zalać bulionem i zagotować. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie.
Gdy ziemniaki się już ugotują zestawić garnek z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem, gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu.
Zupkę podawać z kleksem słodkiej śmietanki i odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną cebulę. Gdy zrobi się szklista dodać posiekane pokrzywy.
Podsmażać wszystko razem aż pokrzywy zmiękną i zmniejszą objętość. Następnie zalać bulionem i zagotować. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie.
Gdy ziemniaki się już ugotują zestawić garnek z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem, gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu.
Zupkę podawać z kleksem słodkiej śmietanki i odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Magdalena88
Marika-
niezły kąsek