migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa krem z pokrzywy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Sezon na pokrzywy u mnie krótki bo nie mam "dużej plantacji", po prostu rosną sobie razem z malinami pod płotem. Są taką skarbnicą składników, że grzech byłoby ich nie wykorzystać a przecież tak świetnie smakują.

Zupa krem z pokrzywy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z pokrzywy

 

  • 150 g młodych pokrzyw, ja zerwałam czubki o długości ok 10 cm
  • 1 duża cebula
  • 500 g obranych ziemniaków
  • ok 1 l bulionu
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • oraz
  • śmietanka do podania
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pokrzywy
Ziemniaki pokroić w średnią kostkę i odstawić. Pokrzywy dokładnie opłukać i osuszyć, posiekać na mniejsze kawałki. Oczywiście do przygotowywania pokrzyw musimy używać rękawiczek.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną cebulę. Gdy zrobi się szklista dodać posiekane pokrzywy.

Podsmażać wszystko razem aż pokrzywy zmiękną i zmniejszą objętość. Następnie zalać bulionem i zagotować. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie.

Gdy ziemniaki się już ugotują zestawić garnek z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem, gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu.

Zupkę podawać z kleksem słodkiej śmietanki i odrobina świeżo zmielonego pieprzu.  




Zupa krem z pokrzywy
Pokrzywy dokładnie opłukać i osuszyć, posiekać na mniejsze kawałki.
Zupa krem z pokrzywy
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną cebulę.
Zupa krem z pokrzywy
Następnie zalać bulionem i zagotować. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki.
Zupa krem z pokrzywy
Gdy ziemniaki się już ugotują zestawić garnek z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem, gdyby zupa wyszła za gęsta dolac jeszcze bulionu.

Tagi:

zupa