Sposób przygotowania:
Zupa krem z pokrzyw
Wierzchołki młodych pokrzyw wrzucić do garnka zalać wodą i dodać łyżkę octu. Dobrze wypłukać, żeby pozbyć się mszyc, mrówek i innych owadów. Odcedzić i osuszyć- najlepiej w maszynce do odwirowywania sałaty. Na patelnię wlać oliwę, dodać masło i posiekany ząbek czosnku. Na gorący tłuszcz włożyć pokrzywy i usmażyć ( kilka minut) na koniec smażenia dodać szpinak( dobrze wypłukany) i razem wszytko zeszklić. Podlać paroma łyżkami rosołu i dusić 3 minuty. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ugotować wywar z drobiu( na przykład na skrzydełkach z kurczaka) z dodatkiem ziela angielskiego i marchewki. Pokrzywy, szpinak, marchewkę, surowe jajo, mąkę i czosnek zmiksować dokładnie blenderem. Zalać maź powstałą z miksowania gorącym wywarem- powoli, żeby się nie zważyło. Wymieszać i pogotować kilka minut ( około7/8). Doprawić solą, pieprzem, śmietanką. Podawać np.: z jajkiem na twardo.
kołczu