Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Zupa krem z pokrzyw

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Młode pokrzywy są równie dobre jak szpinak.

Zupa krem z pokrzyw Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem z pokrzyw

 

  • Pokrzywy świeże, same wierzchołki młodych roślin- 1 durszlak,
  • szpinak świeży liście- 2/3 durszlaka,
  • masło- 25 g,
  • oliwa- 2 łyżki,
  • ocet spirytusowy- 1 łyżka,
  • wywar z drobiu- 1,5l,
  • jajo surowe- 1 szt,
  • jaja na twardo 4 szt,
  • śmietanka słodka- 75 ml,
  • ziele angielskie- 5 kulek,
  • marchewka- 1 szt,
  • mąka pszenna- 1 łyżka,
  • czosnek- 4 ząbki,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pokrzyw
Wierzchołki młodych pokrzyw wrzucić do garnka zalać wodą i dodać łyżkę octu. Dobrze wypłukać, żeby pozbyć się mszyc, mrówek i innych owadów. Odcedzić i osuszyć- najlepiej w maszynce do odwirowywania sałaty. Na patelnię wlać oliwę, dodać masło i posiekany ząbek czosnku. Na gorący tłuszcz włożyć pokrzywy i usmażyć ( kilka minut) na koniec smażenia dodać szpinak( dobrze wypłukany) i razem wszytko zeszklić. Podlać paroma łyżkami rosołu i dusić 3 minuty. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ugotować wywar z drobiu( na przykład na skrzydełkach z kurczaka) z dodatkiem ziela angielskiego i marchewki. Pokrzywy, szpinak, marchewkę, surowe jajo, mąkę i czosnek zmiksować dokładnie blenderem. Zalać maź powstałą z miksowania gorącym wywarem- powoli, żeby się nie zważyło. Wymieszać i pogotować kilka minut ( około7/8). Doprawić solą, pieprzem, śmietanką. Podawać np.: z jajkiem na twardo.
Zupa krem z pokrzyw
Etap 1

Tagi:

szpinak