Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Pieczarkowa zupa krem z curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczna zupa krem z pieczarek, prosta w przygotowaniu. Dobrze smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Pieczarkowa zupa krem z curry

Składniki:

Pieczarkowa zupa krem z curry

 

  • bulion drobiowy 1,5 litra
  • pieczarki 250 gram
  • ziemniaki 3 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler korzeniowy 1/3 szt
  • śmietana 1 łyżka
  • przyprawa curry 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa zupa krem z curry
Oczyszczamy warzywa i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do wrzącego wywaru drobiowego i gotujemy przez około 10 minut. Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki.

Dodajemy po 10 minutach do zupy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Dodajemy curry, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wyjmujemy kilka pieczarek do dekoracji i miksujemy zupę na gładki krem.   

Tagi:

zupa pieczarki