Sposób przygotowania:
Zupa krem z pysznej soczewicy
Na początku w niedużym garnku na małym ogniu i w litrze wody gotujemy soczewicę. W tym samym czasie na tarkujemy marchewkę. Starkowaną na tarce marchewkę mieszamy z solą i dodajemy do gotującej się soczewicy. Całość gotujemy 40 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się lekko zrumieni dodajemy mąkę tworząc tak zwaną zasmażkę. Następnie całą zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Całość gotujemy jeszcze jakieś 10 minut po czym zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną zupę miksujemy przy użyciu blendera do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Przed podaniem zupę ponownie podgrzewamy. Smacznego.