iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Krem z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to zupa pożywna, smaczna i bardzo treściwa. Po takim posiłku mamy siłę do działania na cały dzień.

Krem z soczewicy

Składniki:

Krem z soczewicy

 

  • 3 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 2 żeberka wieprzowe,
  • kilka plasterków boczku,
  • 1 łyżka masła,
  • koperek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krem z soczewicy

ETAP 1:

Pietruszkę, marchewkę i ziemniaki kroimy w małą kostkę.

Rozgrzewamy w rondlu masło, wrzucamy do niego posiekany czosnek oraz cebulkę.

Dodajemy paprykę słodką i przesmażamy chwilę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy żeberka. Solimy do smaku, gotujemy 30 minut.

Następnie wrzucamy uprzednio pokrojone w kostkę warzywa. Wrzucamy soczewicę, gotujemy do miękkości.

Wyjmujemy żeberka, miksujemy całość (zostawiamy kilka kawałków aby udekorować zupę).

Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy i dodajemy do kremu.

Podajemy na miseczkach z dekoracją z zieleniny i kawałków warzyw.