WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1054]

Zupa krem z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, pożywna i sycąca zupa krem z soczewicy zielonej z dodatkiem warzyw. Idealna na obiad na chłodne dni.

Zupa krem z soczewicy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa krem z soczewicy

 

  • 0,5 szkl. zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 większy ziemniak
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Zupa krem z soczewicy

ETAP 1:

Soczewicę wsypać do garnka. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do soczewicy. Ziemniaka obrać i pokroić w trochę większą kostkę, również dodać do garnka

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać do garnka. Wlać wody tyle aby wyrównała poziom z warzywami. Ustawić na gazie i zagotować.

W trakcie gotowania doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli cała woda się wchłonie w soczewicę to trochę dolewać w trakcie gotowania.

Gdy warzywa będą miękkie, zestawić zupę z ognia i zblendować. Podawać na gorąco z pieczywem lub grzankami albo bez żadnych dodatków.

Zupa krem z soczewicy
Zupa krem z soczewicy po zblendowaniu w garnku
Zupa krem z soczewicy
Zielona soczewica wsypana do garnka przed dodaniem pozostałych warzyw