Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa krem z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa krem z soczewicy jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Dobry pomysł na pyszną i sycącą zupę.

Zupa krem z soczewicy

Składniki:

Zupa krem z soczewicy

 

  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 listek laurowy
  • boczek wędzony
  • pieczywo
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa krem z soczewicy

ETAP 1:

Zupa krem z soczewicy
Przygotowane warzywa i soczewicę ugotować.

Soczewicę dokładnie umyć, wsypać do garnka, wlać 5 szklanek wody, dodać obrane i pokrojone warzywa, listek laurowy i gotować do miękkości, (około pół godziny).

ETAP 2:

Zupa krem z soczewicy
Z mąki i oleju zrobić rumianą zasmażkę, ostudzić.

Na patelni zrumienić mąkę, wymieszać z olejem.

ETAP 3:

Zupa krem z soczewicy
Rumianą zasmażkę połączyć z zupą i zagotować.

Zasmażkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę curry, zagotować, usunąć liść laurowy, następnie zmiksować.

ETAP 4:

Zupa krem z soczewicy
Zupę połączyć z masłem i przyprawami, wymieszać.

Do gorącej zupy dodać surowe masło, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawać z chipsami z boczku i pieczywem.


Tagi:

zupa zupa krem